Fibromiyalji ve Beyin Sisi

Fibromiyalji ve Beyin SİSİ

Beyin sisi:

Yakın ve uzak dönem hafızasında sorun

Düşünme yeteneğinin bozulması

Düşünsel faliyetlerinin üzerine adeta sis perdesi çökmüştür.

Dikkat eksikliği

Konsantre olmakta zorlanma

Düşüncelerini toplamakta zorlanma

Karar vermede zorlanma

Kitap okurken başka düşüncelere dalma

Mental performansta yavaşlama

Kendini ortamdan kopuk hissetme

Bulunduğu ortamda farklı düşüncelere kayma, orda anda olamama

Kelimeleri unutma

Strese tahammül edememe

Aynı anda iki işi yapamama

olarak tanımlanır .

Fibromiyalj hastalığında genelde bozulmuş bir mikrobiyata,sızdıran barsak problemi vardır .

Sızdıran barsak problemi barsaktan kana geçmemesi gereken besin maddelerinin kana sızıntı yapması anlamına gelir.

Beyin normalde çok korunaklı bir yapıdır.Beyne geçmemesi gereken maddelerin geçmemesi için kan beyin bariyeri vardır .

Eğer kişinin sızdıran barsak problemi varsa  beyin bariyerinde bozulmalar oluşur .

Kazein ve gluten alt fraksiyonları kan beyin bariyerinden geçebildiğinde beyin seviyesindeki bağışıklık sistemi bu yabancı molekülleri temizlemekle uğraşır .

Oysa zayıf nöronları temizlemeleri gerekir.Buna yetişemez.Bu nedenle zayıf nöronlar elenmez ve kalır.Bu da yeni nöron yapımını engeller ve zayıf nöronlar engelliliklere neden olur.

Kan beyin bariyerinin bozulmasına etki eden .

-Beslenme şekli

Barsakda ne sızıntılı barsağa neden oluyorsa bunların da kan beyin bariyerinin bozulmasında etkili olduğu düşünülmektedir .O nedenle sızdıran barsakların düzenlenmesine yönelik beslenme tedavisi önemlidir .

Ayrıca

*Uyku problemleri: Beyin hücrelerinin temizlenmesi gece uyku sırasında temizleniyor .Uyku saati ve iyi uyku çok önemli.Melatonin salgılanması çok önemli .O nedenle saat 23.00-04.00 arası derin uykuda geçirilmeli.

*Kronik stres : Böbrek üstü bezinden kortizol salınmasıdır .Duygusal stres yada fiziksel stres kortizol salınımına neden olur.Kortizol genelde tedaviyi engelleyici bir faktördür .Bu nedenle mümkünse stres faktörlerinin ortadan kaldırılması, mümkün değilse stres yönetiminin öğrenilmesi,terapi ve rahatlama teknikleri konularında desyek alınması gerekmektedir.

*İnsülin direnci;kan şekeri dalgalanmaları : İnsülin direnci kan şekeri dalgalanmaları hpa aksını bozar .Hipotolamusla böbrek üstü bezi arasındaki iletişimi bozar .Stresi tetikler nöroenflamasyona yol açar.

*Egzersiz yapılmaması : Dokulara yeterince oksijen taşınmaz .Lenfatik dolaşım yetersizdir.Bu dokuların,organların yeterince oksijenlenememesi ve yeterince iyi çalışmamasına neden olur.

*Hazır gıdalarda bulunan msg :kan beyin bariyerini geçer,

Alkol ve nikotin toksin

Yukarıda saydığımız şeylere dikkat etmeye ek olarak kişiye özel beslenme protokolünün yapılması sızdıran barsakların onarılması, enerji sisteminin tekrar düzenlenmesi, detoksifikasyon kapasitesinin desteklenmesi,mikrobiyatanın düzenlenmesi, barsak duvarının  tamir edilmesi gerekmektedir .Bazı kişlerde gerekiyorsa sibo tedavisi, ağır metal tedavi yapılması da gerekebilir. Programın süresi, vitamin mineral destekleri  kişiye özeldir.Bu programları kişilerin tek başlarına yapmaları çözüm yaratmaya bileceği gibi uzun dönemde beslenme yanlışlıkları nedeniyle başka vitamin  eksikliklerine ve başka sağlıksız tablolara neden olabilir.

Diyetisyen Şule İskender Pekince