Fonksiyonel -Bütüncül Tıp Nedir?

Fonksiyonel Tıp -Bütüncül Tıp  Yaklaşımı:

Kişinin durumunu değerlendirirken bu gerek sağlıkla ilgili bir sorun olsun yada sistemsel bir durum olsun bu durumu  bütününü inceleyerek ve bütün sistemin birbirine bağlı olduğunun bilinciyle değerlendirmek ,ayrıca hastalık durumlarında kronik hastalıkların kök nedenlerini bulmayı amaçlar.Semptomları iyileştirmeye çalışmak yerine kök nedenleri ortadan kaldırmayla ilgilenen bütüncül bir yaklaşımdır.

Vücutta odaklanılan sistemler enerji- mitokondri sistemi, bağışıklık sistemi, bütünsel yapı ve kas iskelet sistemi, dolaşım sistemi, detoksifikasyon sistemi, hücresel iletişim ,sindirim sisitemi,dir.

Fonksiyonel tıp bakış açısıyla düzeltilmeye çalışılan:

-Asimilasyon Dengesizlikleri: Sindirim, emilim, mikrobiyota, solunum

-Savunma ve Onarım Dengesizlikleri: Bağışıklık sistemi, infl amasyon, enfeksiyon/mikrobiyota

– Enerji Dengesizlikleri: Enerji düzenlemesi, mitokondriyal fonksiyon bozukluğu

– Biyotransformasyon ve Eliminasyon Dengesizlikleri: Toksisite, detoksifikasyon

– Transport Sistemlerindeki Dengesizlikler: Kardiyovasküler ve lenfatik sistemler

-İletişim Sistemlerindeki Dengesizlikler: Endokrin, nörotransmitterler, bağışıklık sistemi habercileri

–  Yapısal Bütünlükteki Dengesizlikler: Hücre-altı yapıların zarlarından kas iskelet sistemine kadar

Fonksiyonel Tıp Hastalıklarında özellikle üzerinde durulan:

  1. Öncüller: Bir kişiyi bir hastalığa yatkın hale getiren genetik veya sonradan kazanılmış etkenler (Yaş, cinsiyet, genetik farklılıklar gibi).
  2. Tetikleyiciler: Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açan etkenler (Fiziksel veya ruhsal travmalar, alerjenler, ilaçlar gibi).
  3. Kolaylaştırıcılar/Sürdürücüler: Patolojik değişikliklere ve işlevsel bozukluklara sebebiyet veren biyokimyasal ve psikososyal etkenler (infl amatuvar sitokinler, devam edegelen psikolojik stres, devam edegelen çevresel maruziyetler: küf, yetersiz ve kalitesiz uyku vs)

İzlenen yol :

Değerlendirme ve hasta hakkında veri toplama :

Kişilerin kan değerlendirmeleri hücresel boyutta bakılır.

Değerlendirme yapılırken çok yönlü değerlendirme yapılır.Yaşadığı çevre, maruz kaldığı toksik durumlar anne karnından günümüze çevresel ve ruhsal toksinler,sigara ,alkol durumu ,uyku düzeni,kaliteli uyku uyuyup uyuyamadığı, gece kaç kere kalktığı,rüya görüp görmediği, besin ağza girdiği andan itibaren çiğneme şekli, midenin durumu,sindirim şekli,barsakların durumu şişlikler, boşaltım sistemi -dışkılama sayısı şekli gibi tüm ayrıntılar Mental,emosyonel,ruhsal sistemler çok ayrıntılı anemlez alınarak değerlendirilir.

Genel olarak yapılmaya çalışılan : Toksik olabilecek maddeler vücuttan uzaklaştırılır .Vücunun sindirim sisteminin, boşaltım sisteminin doğru çalışması sağlanır, mikrobiyata düzenlenir, barsak duvarı ve barsak duvarındaki sıkı bağlantıları  çeşitli yöntemlerle (Diyet,kemik suları,glutamin gibi) tamir edilir, Vücudun detoksifikasyon kapasitesi desteklenir, Eksik mineraller yerine koyulur ve sistemi iyileştirmeye yönelik besin takviyeleri ile kişi desteklenir,Enerji metabolizmasının doğru çalışabilmesi için beslenme sistemi  şekli,saatleri,içeriği belirli bir süre değiştirilir.Vücudun kendi kendini tamir etme, iyileştirme mekanizmasının devreye girmesi sağlanır.Kişinin program süresi kişinin durumuna göre değişmektedir. Bu süreçte,kişilerin programlarını sürdürebilmesi için kişilerin desteklenmesi gerekmektedir.

Sonuç : Amaç iyileşme sağlandıktan sonra da  genel sağlık durumunun   devam edebilmesi için yapılmış olan  davranış değişiklikleri, dikkat edilmesi gereken yaşam tarzı değişikliklerinin sürdürülebilir olması için kişi yine desteklenmelidir. Programın nasıl devam etmesi gerektiği yine kişinin sağlık-hastalık durumuna göre değişkenlik gösterir.

Fonksiyonel Tıp yaklaşımı hangi hastalıklarla ilgilenir?

-Alerjiler

-Egzema, akne

-Sindirim sistemi rahatsızlıkları

-İnflamatuar bağırsak hastalıkları

-Romatoitartrİt

-Depresyon

-Otizm

-Dikkat eksikliği

-Sisli beyin

-Fibromiyalji

-Troit hastalıkları (Haşimato Troidi)

-İnsülin Direnci

-Hipoglisemiler

-Kronik Yorgunluk Sendromu

-Dirençli kilolar

-Düzelmeyen vitamin mineral eksiklikleri

-Fibromiyalji

-Ağrılar

-Alzeimer

-Parkinson

-Kısırlık

-Miyaljiler

 

Diyetisyen Şule İskender Pekince